În perioada 14-16 Septembrie 2017, s-au desfășurat la Iași, în organizarea Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, lucrările celui de-al 22-lea Simpozion IMEKO TC4 și al 20-lea Workshop internațional de modelare și testare ADC.
Pentru această perioadă, Iași, capitala culturală a României, a fost din nou Capitala mondială a măsurărilor electrice.
Tradiția și valoarea simpozioanelor IMEKO impune respect. Cea de-a patra comisie tehnică a IMEKO, înființată oficial în 1984, care se ocupă în principal de provocările teoretice și practice ale măsurătorilor electrice și electronice, a organizat primul său simpozion în 1986. Din 1996 se organizează simultan și Workshop-ul de Modelare și Testare ADC.
În anul 2007, Facultatea de Inginerie Electrică, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași, România, a primit responsabilitatea organizării celei de-a 15-a ediții a simpozionului IMEKO TC 4 și a celei de-a 12-a ediții a atelierului de ADC.
Judecând după faptul că, după exact 10 ani fructuoși, am câștigat din nou privilegiul de a organiza în acest an, a 22-lea ediție a simpozionului IMEKO TC 4, putem aprecia că am confirmat încrederea, bazată pe realizările noastre anterioare, privind capacitatea noastră de a continua povestea și prestigiul evenimentelor științifice sponsorizate de IMEKO în general, de al 4-lea Comitet Tehnic în special.
Se cunoaște faptul că IMEKO TC 4 reprezintă un reper distinctiv, o comunitate științifică și tehnică răspândită dar mai ales reprezentativă la nivel mondial.
În condițiile bine cunoscute ale unei concurențe din ce în ce mai acerbe între conferințele internaționale organizate în domeniile ingineriei (electrice), când agenda de lucru a fiecăruia dintre noi este din ce în ce mai "încărcată", numărul invitațiilor tentante a crescut în mod semnificativ, dar din păcate anul are doar 365 de zile.
În acest context foarte competitiv, comitetul științific internațional a selectat, după un proces de revizuire pretențios, dar constructiv, 103 din cele 129 de lucrări primite. Autorii sunt distribuiți pe 4 continente, reprezentând 21 de țări, ambasadori din Uniunea Europeană, dar și emisari din China, America și Africa de Nord.
Merită menționată și implicarea efectivă a principalelor universități tehnice din România, al căror nivel de cercetare răspunde exigențelor ridicate din domeniu.
Magnetismul internațional al acestui eveniment a fost sporit exponențial prin implicarea a șase conferențiari invitați, personalități remarcabile ale comunității științifice mondiale.
O apreciere deosebită pentru toți participanții direcți, coautori, recenzori sau membri exigenți și creativi ai comitetelor organizatorice, internațional și local.
Am arătat oaspeților noștri câteva din emblemele Iașiului.
Lucrările propriu-zise s-au derulat în Palas Congress Hall.
Recepția de bun venit a fost organizată în ambientul maiestos al Sălii ”Vasile Pogor” a Primăriei Iași, bucurându-ne de un recital artistic de excepție susținut de cvartetul ”Essenza”.
La festivitatea de încheiere, organizată la Motel Bucium, au fost decernate 3 Premii, pentru cele mai bune 3 lucrări prezentate, la secțiuni diferite, acordate cercetătorilor experimentați, respectiv tinerilor aflați la început de carieră internațională.
Un moment de interes l-a reprezentat decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității noastre, domnului profesor Antonio Cruz Serra, Rectorul Universității din Lisabona, festivitate ce a fost găzduită de Aula inaugurată în 1896 de Regele Carol I al României.
În weekend am arătat oaspeților noștri două din cele mai prețioase bijuterii ale patrimoniului nostru cultural: Judecata de apoi de la Voroneț (capela Sixtină a lumii ortodoxe) și Scara virtuților de la Sucevița.